Suarakan Pendapat Anda | Sign Petisyen Pengeluaran KWSP RM10,000

Unlimited Free Shipping Shopee -> Claim Disini

Suarakan Pendapat Anda | Sign Petisyen Pengeluaran KWSP RM10,000

Baru-baru ini, rakyat Malaysia ada mewujudkan petisyen supaya dapat menuntut pengeluaran KWSP RM10,000 dari akaun 1 KWSP milik mereka sendiri. Setakat ke 25 Januari, lebih kurang 68,000 orang telah bersetuju dan membuktikan kemahuan mereka dalam petisyen tersebut. Kempen ini dikatakan tidak melibatkan pengaruh mana-mana parti politik dan ia dicipta hasil kerjasama rakyat yang prihatin dan mementingkan hak mereka.

Join group Tips Penjimatan Untuk Keluarga -> Group Whatsapp

Berdasarkan situasi waktu ketika ini, jelas sekali kita dapat lihat pengeluaran KWSP ialah langkah diperlukan dan terdesak untuk sesetengah penduduk rakyat Malaysia.

Join Channel Telegram Info Bantuan Kerajaan: https://t.me/portalsemakan

Bagaimana Cara Sign Petisyen Tuntut Pengeluaran KWSP RM10,000 One-Off Dari Akaun 1?

Rakyat Malaysia boleh mula menanda tangani petisyen tersebut secara atas talian melalui laman sesawang change.org.

Tuntutan Caruman KWSP

“Kami pencarum-pencarum KWSP ingin menuntut pengeluaran tunai RM10000 bagi kali terakhir di musim pandemik covid 19 (bagi yang mempunyai baki mencukupi) dan jumlah yang rasional bagi yang berbaki kurang RM10000 dalam akaun 1 KWSP berdasarkan alasan-alasan yang berikut :”

  1. Kehilangan/pengurangan pendapatan sejak covid 19 melanda pada 2020.
  2. Belum dan masih gagal mendapat pekerjaan stabil, ada yang umur meningkat dan mengalami kesukaran mendapat pekerjaan baru.
  3. Mendapat pekerjaan tetapi kadar gaji yang ditawarkan tidak seperti gaji yang diterima sebelum pandemik covi19 melanda.
  4. Untuk memperbaiki/memulihkan perniagaan2 kecil yang baru bermula dan yang terjejas.
  5. Untuk melunaskan tunggakan-tunggakan hutang pinjaman perumahan, pinjaman kenderaan, pinjaman peribadi, pinjaman perniagaan, sewa rumah, bil-bil utility air,elektrik,IWK serta lain-lain yang berkenaan yang gagal ditampung disebabkan point no.1,2,3,4 diatas.
  6. Untuk menjelaskan baki-baki hutang sebelum moratorium berakhir sekitar Januari/Februari 2022 dan memulakan semula perancangan/strategi kewangan baru pasca pandemik pada Januari 2022.

 

Leave a Comment

Sila Share Dahulu Terima Kasih!

×