Permohonan Bantuan eWallet RM300 Dibuka Untuk Bulan September – Jom Mohon

Unlimited Free Shipping Shopee -> Claim Disini

Bagi membantu mereka yang memerlukan, banyak jenis bantuan dan inisiatif telah diperkenalkan oleh kerajaan di peringkat negeri atau persekutuan terutamanya negeri Selangor, Johor dan lain-lain.

Salah satu daripadanya ditawarkan iaitu melalui Bantuan Kehidupan Sejahtera Negeri Selangor (BINGKAS), yang mengagihkan e-dompet (eWallet) RM300 sebulan kepada penerima yang layak.

Mohon juga:

Berikut dikongsikan maklumat lanjut mengenai bantuan e-dompet RM300 di sini.

Bantuan EWallet RM300

Dalam Bajet yang dibentangkan tahun lalu, kerajaan negeri Selangor telah memperkenalkan Bantuan Kehidupan Sejahtera Selangor (BINGKAS).

Bantuan ini diberikan bertujuan untuk mengiktiraf peranan ibu bapa yang tidak jemu dan penting dalam menguruskan keluarga, mendidik dan membesarkan anak-anak mereka dalam tempoh pasca pandemik.

Program ini memperluaskan dan melengkapkan program-program bantuan lain untuk memberi manfaat kepada ibu dan seisi keluarga. Memanfaatkan sehingga 30,000 keluarga dengan bantuan bulanan RM300 untuk membeli keperluan asas dan peralatan pendidikan.

“Program BINGKAS akan diteruskan pada 2023, dengan peruntukan tahunan sebanyak RM108 juta untuk diagihkan kepada 30,000 keluarga yang layak.” Menteri Negeri Selangor Dato Sri Amiruddin Shari berkata ketika mengemukakan Bajet Selangor 2023 Said.

Kriteria & Syarat Permohonan Bantuan

Berikut adalah syarat kelayakan untuk bantuan:

 • Rakyat Malaysia
 • Lahir di Selangor atau menetap di Selangor melebihi 10 tahun
 • Pengundi Berdaftar Selangor
 • Keluarga dengan tanggungan berumur 18 tahun ke bawah
 • Pendapatan isi rumah di bawah RM3,000 sebulan

E-wallet ini boleh digunakan untuk membeli barangan keperluan di pasaraya berdaftar tanpa wang tunai (cashless). Jumlah e-dompet ini akan ditambah secara automatik ke paras RM300 setiap bulan.

Bingkas cara mohon

Cara Memohon

Bagi mereka yang memenuhi syarat kelayakan yang dinyatakan, permohonan BINGKAS boleh dikemukakan secara dalam talian melalui sistem pendaftaran di Portal BINGKAS.

Pemohon yang berminat juga perlu melampirkan dokumen sokongan berikut:

 • Salinan ID (pemohon dan/atau pasangan)
 • Salinan ID, MyKid atau Sijil Lahir/Sijil Anak Angkat/Kad OKU/IPTA atau Pengesahan Pengajian IPTS (Anak/Tanggungan)
 • Salinan sijil kematian/perceraian/laporan polis (untuk ibu tunggal)
 • Salinan slip gaji/pencen terkini (untuk penjawat awam/pesara)
 • Salinan pengisytiharan EA atau KWSP (untuk pekerja swasta)
 • Bukti pendapatan daripada ketua masyarakat seperti ahli majlis/ketua kampung/penghulu/ketua kampung (bagi yang bekerja sendiri/menganggur)
 • Pengesahan penyata pendapatan ketua masyarakat, cth. ahli majlis/ketua kampung/penghulu/ketua kampung (untuk bekerja sendiri/menganggur)

Maklumat Lanjut

Untuk sebarang pertanyaan dan maklumat lanjut mengenai BINGKAS, anda boleh rujuk portal rasmi https://bingkasselangor.com/

Leave a Comment

Sila Share Dahulu Terima Kasih!

×