Pengeluaran KWSP 2023 Bakal Dibenarkan Oleh Kerajaan

Unlimited Free Shipping Shopee -> Claim Disini

Pengeluaran khas Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) bersasar adalah langkah yang lebih baik dilaksanakan kerana ia akan memfokus kepada mereka yang amat memerlukan. Penganalisis ekonomi dari Universiti Kuala Lumpur (UniKL) Business School, Prof Madya Dr Aimi Zulhazmi Abdul Rashid berkata, suntikan tunai daripada pengeluaran KWSP pasti akan dibelanjakan untuk menyemarakkan ekonomi domestik.

Katanya, pengeluaran bersasar bukan sahaja kepada golongan B40 tetapi juga golongan M40, iaitu kepada sesiapa yang memerlukan dalam jangka masa pendek ini dan masih belum pulih sepenuhnya daripada pandemik Covid-19. Sekiranya ada keperluan mendesak maka pengeluaran KWSP boleh ditimbangkan mengikut keperluan pencarum.

Masalahnya, ramai pencarum mempunyai baki simpanan yang rendah apabila sudah dibenarkan pengeluaran khas yang lalu, sekali imbas pengeluaran kali ini barangkali hanya memenuhi sebahagian kecil kehendak pencarum sahaja yang berbaki positif.

Pengeluaran KWSP 2023 Bakal Dibenarkan Oleh Kerajaan

Baki Akaun 1 Pencarum Mencukupi, Ada Harapan Untuk Pengeluaran Bersasar

Kepada pencarum Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) yang mempunyai hasrat untuk membuat pengeluaran akaun itu sekali lagi secara bersasar, sebenarnya mempunyai baki akaun mencukupi untuk membuat pengeluaran.

Ia berdasarkan kajian yang dijalankan Pertubuhan Gagasan Inovasi Rakyat Malaysia (PGIRM), mereka mendapati 79.6% daripada 136,137 pencarum KWSP memiliki baki Akaun 1 lebih dari RM10,000, manakala selebihnya kurang RM10,000.

Menurut Presidennya, Azmi Mohd Tahir, kajian itu telah dijalankan selama 12 hari bermula 20 Disember lalu, bagi menyediakan data sokongan tambahan untuk tuntutan pengeluaran KWSP 2.0 secara bersasar.

Daripada kaji selidik ini, nyatanya pencarum KWSP yang terdesak memerlukan pengeluaran KWSP 2.0 secara bersasar ini, mempunyai jumlah baki yang mencukupi untuk membuat pengeluaran,” katanya dalam satu kenyataan, hari ini.

Sebelum ini, PGIRM dilaporkan telah membawa suara 270,000 pencarum yang memohon kerajaan untuk mempertimbangkan pelaksanaan pengeluaran KWSP 2.0 secara bersasar.

Permohonan daripada pencarum itu diterima melalui borang online dari Julai hingga November yang lalu, antara sebabnya adalah desakan hidup yang sukar akibat inflasi, pengurangan pendapatan yang tidak seimbang dan tunggakan hutang pasca pandemik COVID-19.

Azmi berkata lagi, laporan yang kemungkinan Bank Negara Malaysia (BNM) akan menaikkan Kadar Dasar Semalaman (OPR) secara beransur-ansur pada Januari 2023, sudah pasti akan memberi kesan lebih teruk terhadap rakyat.

PGIRM percaya Kerajaan Perpaduan pimpinan Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim, cakna dan prihatin terhadap suara serta kesusahan rakyat.

Beliau berkata, KWSP sebenarnya tabungan untuk hari tua, tetapi krisis yang tercetus daripada pandemik Covid-19 menyebabkan ramai yang tidak dapat mengelakkan pengeluaran ini.

[pad]

Leave a Comment

Sila Share Dahulu Terima Kasih!

×