RASMI 2022 – Kerajaan Umum Tiada PKP Raya Tahun Ini!

BERA: Perdana Menteri telah menekan bahawa kerajaan tak akan mengadakan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) atau lebih tepat iaitu sekatan balik kampung bersempena Tahun Baharu Cina dan Aidilfitri untuk tahun ini.
Bagaimanapun,  Perdana Menteri Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata, andai terdapat peningkatan kes COVID-19 di sesebuah kawasan, kerajaan akan membuat perintah kawalan tetapi cuma dikawasan yang terbabit sahaja.
“Sudah ada orang yang buat spekulasi macam-macam, termasuk kononnya tak boleh balik raya kerana kes meningkat semula sejak beberapa hari lepas, namun jangan bimbang, kita tidak akan tutup lagi seluruh negara, atau negeri atau daerah kerana jaminan sudah diberikan.
Join Channel Telegram Info Bantuan Kerajaan: https://t.me/portalsemakan
“Jika kampung itu yang dikenakan PKPD, maka mereka dari kampung itu sahaja yang tidak boleh pulang,” katanya pada sidang media selepas menghadiri perjumpaan tertutup bersama petugas Jabatan Kemajuan Masyarakat (Kemas) Bera di Pejabat Kemas Bera di sini, hari ini.
Dato Ismail Sabri yang juga ahli Parlimen Bera juga berkata cadangan prosedur operasi standard (SOP) Pilihan Raya Negeri (PRN) Johor akan dibentang dalam mesyuarat sidang khas Majlis Keselamatan Negara (MKN) yang akan turut dihadiri wakil parti-parti pembangkang.
Menurut beliau juga Kementerian Kesihatan (KKM) akan kemukakan cadangan SOP itu secara terperinci, kerana keutamaan adalah untuk mengelakkan berlaku peningkatan kes positif COVID-19 akibat PRN itu.
“Kita serahkan kepada KKM untuk menentukan SOP secara terperinci dan saya boleh memanggil mesyuarat sidang khas MKN untuk membincangkannya,”
PRN Johor akan diadakan berikutan pembubaran Dewan Undangan Negeri (DUN) yang telah berkuat kuasa selepas Sultan Johor Sultan Ibrahim Sultan Iskandar berkenan menandatangani watikah pembubaran selepas menerima menghadap Menteri Besar Datuk Hasni Mohammad di Istana Bukit Serene, Johor Bahru.
Next Post