E-Pengeluaran KWSP Telah Dibuka – Semak Sekarang

Unlimited Free Shipping Shopee -> Claim Disini

Terdapat pelbagai jenis bantuan dan inisiatif yang diperkenalkan oleh kerajaan melalui peringkat negeri atau persekutuan bagi membantu mereka yang layak.

Ini termasuk pengeluaran khas Simpanan Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) melalui pelbagai skim seperti i-Sinar, i-Lestari dan i-Citra.

Namun, sebenarnya terdapat satu lagi kemudahan yang disediakan oleh KWSP iaitu dinamakan e-Pengeluaran.

Berikut adalah maklumatnya:

E-Pengeluaran KWSP

E-Pengeluaran KWSP pada asasnya adalah kemudahan pengeluaran dalam talian untuk simpanan pencarum.

Saluran utama e-pengeluaran adalah melalui sistem i-Akaun (ahli), ahli yang berdaftar sebagai pengguna i-Akaun boleh mengemukakan permohonan pengeluaran secara dalam talian.

Melalui sistem ini, ahli KWSP boleh mengeluarkan simpanan dalam Akaun 2 untuk tujuan berikut:

Info KWSP:

Beli Rumah Baru

KWSP membenarkan ahlinya mengeluarkan wang dari Akaun 2 untuk membiayai pembelian rumah. Jenis rumah yang ingin anda beli termasuk Banglo/Rumah Deret/Detached/Kondo/Apartmen/Studio/Apartmen Servis/Rumah Bandar/Pejabat Rumah Pejabat Kecil (SOHO) atau Rumah Kedai dengan unit kediaman di Malaysia.

Bina Rumah Atas Tanah

Untuk membantu ahli membina rumah impian mereka, KWSP membenarkan mereka mengeluarkan dana daripada Akaun 2 untuk membiayai pembinaan rumah. Pembinaan rumah boleh dilakukan dengan membeli tanah atau di atas tanah itu sendiri.

Ansuran Bulanan Pinjaman Perumahan

Ahli KWSP boleh mengeluarkan wang dari Akaun 2 untuk membayar ansuran bulanan sekurang-kurangnya enam bulan, atau sehingga masalah kewangan mereka diselesaikan.

Pendidikan

Ahli KWSP mempunyai pilihan untuk mengeluarkan simpanan daripada Akaun 2 untuk membiayai perbelanjaan pendidikan untuk diri sendiri, pasangan, anak dan/atau ibu bapa di institusi dalam dan luar negara yang diluluskan.

Tujuan Kesihatan

KWSP membenarkan ahli yang menghadapi masalah kesihatan mengeluarkan wang dari Akaun 2 untuk membayar perbelanjaan perubatan bagi penyakit kritikal dan/atau peralatan bantuan kesihatan yang diluluskan serta rawatan kesuburan.

pengeluaran kwsp penuh

Untuk maklumat lebih lengkap mengenai Pengeluaran Elektronik KWSP, sila rujuk di sini. Sementara itu, maklumat lanjut mengenai pengeluaran dibenarkan boleh didapati di portal rasmi KWSP – di sini.

Leave a Comment

Sila Share Dahulu Terima Kasih!

×