Borang Rentas Negeri Untuk Pulang Ke Kampung | Download Sekarang!

Unlimited Free Shipping Shopee -> Claim Disini

Borang Rentas Negeri Untuk Pulang Ke Kampung | Download Sekarang!

Pihak Kerajaan Malaysia baru-baru ini telah membentangkan satu pelan yang dipanggil pelan Pemulihan Negara PPN yang diumumkan oleh Perdana menteri malaysia.

Hal sedemikian berlaku kerana permintaan bersungguh sungguh rakyat Malaysia  yang ingin keluar dan rentas negeri ketika mereka masih perlu membuat permohonan permit rentas negeri untuk pergerakan perintah kawalan pergerakan (PKP) atau pergerakan bersyarat (PKPB).

Permohonan ini adalah bertujuan untuk mengawal penularan wabak virus COVID 19  tanpa kawalan sehingga kadar vaksin di Malaysia mencapai tahap yang telah ditetapkan oleh kerajaan malaysia (HERD IMMUNITY).

Setakat ini pasangan jarak jauh yang lengkap dua dos vaksinasi sahaja dibenarkan untuk rentas daerah /negeri demi bertemu pasangan masing-masing dan ibu bapa lengkap dua dos dibenar rentas daerah/ negeri untuk berjumpa anak dalam jagaan mereka yang di bawah umur 18 tahun.

Perlu diingatkan bahawa kelonggaran itu hanya sah untuk penerima yang sudah menerima dos vaksinasi lengkap serta memenuhi kriteria ditetapkan iaitu selepas hari ke-14 daripada tarikh suntikan dos kedua bagi golongan penerima vaksin Pfizer, AstraZeneca dan Sinovac.

Join Channel Telegram Info Bantuan Kerajaan: https://t.me/portalsemakan

Borang Rentas Negeri Terkini 2021

Individu yang mahu merentas negeri , anda dikehendaki mengisi Borang Permit untuk mendapatkan kebenaran daripada pihak polis sebelum melakukan pergerakan. Malahan, sesiapa yang mahu ke Langkawi juga turut perlu memohon.

Sila muat turun borang rentas negeri samada dalam format word atau pdf seperti di bawah:

Borang  (Format Word)

KLIK DISINI – Borang Permit Pergerakan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP)
KLIK DISINI – Borang Permit Pergerakan Perintah Kawalan Pergerakan Bersayarat (PKPB)

Borang  (Format PDF)

KLIK DISINI – Borang Permit Pergerakan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP)
KLIK DISINI – Borang Permit Pergerakan Perintah Kawalan Pergerakan Bersayarat (PKPB)

Setelah memuatturn anda sudah boleh gunakan borang permit pergerakan perintah kawalan pergerakan ini untuk membuat permohonan dan melakukan aktiviti rentas negeri ke negeri Melaka, Putrajaya, Sabah, Sarawak, Labuan, Kelantan, Terengganu, Perlis, Pahang, Kedah, Perak, Pulau Pinang, Selangor, Kuala Lumpur, Negeri Sembilan dan Johor.

Prosedur Operasi Standard (SOP) bagi negeri-negeri yang memasuki fasa 2, 3 dan 4, adalah sama dengan sebelum ini. Keterangan SOP terkini akan dikemaskini oleh MKN di laman sesawang MKN KLIK DISINI

BORANG RENTAS NEGERI

Lokasi Permohonan Rentas Negeri

Setiap permohonan mesti dilakukan di Balai Polis PDRM dan boleh dibuat permohonan di balai polis PDRM terdekat dengan lokasi anda. Anda juga dinasihatkan agar tidak menipu keterangan dan juga‘kebenaran tidak sah’ yang anda perolehi kerana sesiapa yang didapati melakukannya akan dikenakan tindakan undang undang.

Soalan Lazim/Faq

  • Adakah saya perlu dapat kebenaran polis jika saya berada di luar kawasan PKP/ PKPB/ PKPP dan ingi ke kawasan PKP/ PKPB/ PKPP?
   Ya, perlu dapatkan kebenaran polis.
  • Adakah saya perlu lagi mohon keluar ke negeri lain sekarang ini?
   Ya masih perlu di bawah Pelan Pemulihan Negara PPN yang mempunyai 4 fasa untuk anda tempuh
  • Jika saya naik poengangkutan awam, boleh ke rentas negeri?
   Dibenarkan, dengan syarat perlu buat surat kebenaran polis sebelum beli tiket
  • Saya bekerja sebagai pensyarah/ guru, adakah perlu dapatkan kebenaran?
   Tidak perlu, hanya tunjuk surat kebenaran majikan semasa pemeriksaan polis.

 

 

 

 

Leave a Comment

Sila Share Dahulu Terima Kasih!

×