BKM | Tarikh Bayaran Pertama (Dibayar 4 Kali Setahun)

Unlimited Free Shipping Shopee -> Claim Disini

Seperti yang dimaklumkan semasa Sesi Penggulungan Kementerian Kewangan Peringkat Jawatankuasa bagi Rang Undang-undang Perbekalan 2022 pada 24 November 2021, proses permohonan Bantuan Keluarga Malaysia (BKM) pada tahun 2022 akan dipermudahkan untuk kesejahteraan semua.

Bantuan Keluarga Malaysia (BKM) adalah bantuan tunai Kerajaan yang lebih bersasar kepada golongan yang memerlukan bagi meringankan kos sara hidup dan beban rakyat berpendapatan rendah. Bantuan Keluarga Malaysia telah diumumkan dalam Bajet 2022 dan akan memberi manfaat kepada isi rumah B40 & M40, warga emas dan bujang.

Bila bayaran Bantuan Keluarga Malaysia akan dibuat? Ikuti perkongsian di bawah untuk maklumat lanjut tarikh bayaran BKM.

Penerima GKP Yang Tidak Diluluskan

Kerajaan kekal komited untuk membantu golongan yang memerlukan terutamanya golongan rentan dengan menyediakan bantuan tunai sebanyak RM8.2 bilion di bawah BKM pada tahun 2022 yang akan memanfaatkan 9.6 juta penerima. Bagi memastikan tiada yang tercicir, penerima Geran Khas Prihatin (GKP) yang tidak diluluskan permohonan Bantuan Prihatin Rakyat (BPR) secara automatik mengikut syarat kelayakan tanpa perlu membuat permohonan.

Tempoh Pembayaran

Bagi permohonan baharu dan kemas kini BKM, tempoh pendaftaran akan dibuka pada:

  • Mulai 1 Januari 2022 sehingga 31 Januari 2022

Ini adalah bagi memastikan mereka yang layak dan tiada dalam pangkalan data Kerajaan diberikan peluang untuk memohon.

Siapa yang layak memohon Bantuan Keluarga Malaysia? Semak syarat di bawah:

Tarikh Pembayaran

Untuk makluman juga, pembayaran BKM akan dilaksanakan:

  • Dibayar 4 kali setahun

Tarikh pembayaran BKM yang pertama dijangka pada:

  • Tarikh bayaran pertama BKM: Mac 2022

Tarikh kemaskini atau permohonan adalah tertakluk kepada pindaan dari semasa ke semasa. Tarikh pembayaran BKM juga akan dimaklumkan dari semasa ke semasa.

Semak kadar bayaran penuh Bantuan Keluarga Malaysia setiap kategori di bawah:

KADAR BAYARAN BANTUAN KELUARGA MALAYSIA

Maklumat lanjut berkaitan BKM boleh dirujuk pada Soalan Lazim (FAQ) yang dimuat naik di portal LHDNM. Kerajaan sentiasa komited memastikan bantuan yang disediakan menjamin kesejahteraan Keluarga Malaysia.

[pad]

Leave a Comment

Sila Share Dahulu Terima Kasih!

×